Hoe werken we ?

Aanpak

Binnen de begeleidingen behandelen wij gevoelige thema’s waarbij het dier (de honden) als metafoor of tussenfiguur zal fungeren om de jongeren positief leiderschap aan te leren. Cliënten leren te werken met assistentiehonden, ‘gewone honden’ én met honden met een psychosociale problematiek en kijken op deze manier in hun eigen spiegelbeeld. Thema’s als leiderschap, respect, empathie, sociale spelregels en emotionele intelligentie komen op deze manier ongedwongen aan bod.

Deze vorm van Animal Assisted Therapy draagt integriteit en waardigheid - niet enkel voor de cliënten , maar ook voor de dieren - hoog in het vaandel.

 

Duurtijd - leef-tijd - dierentijd

We werken binnen dierentijd en nemen ook veel tijd voor alle jongeren. Er wordt steeds gedurende een ganse dag gewerkt. De duur van de begeleiding laten wij afhangen van het tempo van de jongere. Gemiddeld duurt een begeleiding tussen de 6 maanden en de 2 jaar, met een frequentie van 1 dag/week. Wij bieden begeleiding aan op maandag, woensdag en vrijdag.

Jongeren vanaf 12 jaar zijn welkom.


Kostprijs

Patrasche werkt zonder overheidsondersteuning of subsidies. Hierdoor zijn wij verplicht om €65/dag te vragen om werkingskosten te coveren. Indien deze prijs een probleem vormt, kunnen wij mee zoeken naar kanalen om dit bedrag te bekostigen. Wij vragen qua vergoeding een duidelijk engagement aan de jongeren en de doorverwijzers :

  • om op regelmatige basis te komen zodat de continuïteit van de begeleiding en het budget van Patrasche niet in gevaar komt.

  • respect te tonen voor de vrijwillige basis waarop bij Patrasche gewerkt wordt : d.w.z. ruim op tijd verwittigen bij ziekte zodat we onze dagplanning kunnen aanpassen. Daarnaast wordt niet onderhandeld over een overlevingsprijs voor de vereniging.

Voor wie is het bedoeld?

 

Patrasche heet alle jongeren welkom tussen 12 en 20 jaar. Emotionele en hechtingsproblematieken, ADHD, ASS en dissociatie krijgen bij ons extra aandacht. Jongeren komen op vrijwillige basis. We werken met max. 3 jongeren per dag zodat iedereen veel individuele aandacht krijgt maar er toch groepsdynamiek is met leeftijdsgenoten.

Voor jongeren met acute verslavingsproblemen of acute psychiatrische problematieken is het werken via dieren - omwille van veiligheidsissues - niet toegelaten.

 

Sfeer, context en locatie

 

Patrasche kan werken op een schitterend natuurdomein aan de rand van Gent. Er is ruimte, volop groen en heel veel rust. Naast de honden en onze schapenkudde, zijn ook veel wilde dieren aanwezig. De afwezigheid van dagdagelijkse overprikkeling is een deugddoende context voor begeleidingen. Daarnaast maakt Patrasche gebruik van veilige en koesterende bouwsels, krachtsymbolen en bijzondere pitstops op het domein. Waardigheid - vertaald in taal/positionering/tijdsmanagment - van mens en dier wordt bij ons zorgvuldig bewaakt. De context is bij Patrasche net zo belangrijk als de dieren en cliënten die er een hoofdrol in spelen.

 
Patrasche_quote.png
Ik had vroeger de gewoonte mijn eigen hond pijn te doen als ik kwaad was. Met de Patrasche honden heb ik geleerd om vriendelijk te blijven en toch duidelijk te vragen wat ik wil. Dat is moeilijk voor mij en het lukt niet altijd. Er wordt ook veel gelachen en er is altijd chocolade! Als ik mijn diploma van hulpinstructeur behaald heb, mag ik met mijn eigen Jack Russell trainen en mag ik mijn mama leren hoe wij dat doen. Maar eerst moet ik nog mijn diploma halen.
— Ruben, 13 jaar
Patrasche_quote.png
Ik heb niet altijd de juiste dingen gedaan in mijn leven. Ik had ook niet echt zin om daar veel aan te doen. Praten, altijd praten vroegen ze van mij en ik praat niet graag!

Bij Patrasche moest ik niet praten maar trainen, en niet zomaar trainen, maar leren hoe je een echt leider wordt. Ze waren er van overtuigd dat ik dat zou kunnen.
Ik heb geleerd hoe ik een hond kan tonen dat ik hem graag zie. Ik heb ook geleerd wat ik goed kan. Mijn eigen hond is niet zo gewoon om te luisteren en ik moest dus veel meer geduld tonen en nog veel meer belonen. Mijn stiefmoeder heeft dat mee gevolgd en heeft op die manier geleerd dat je met belonen en vriendelijke duidelijkheid veel verder komt dan met straffen. Ze hebben ook gezien dat ik goed geworden ben in iets.
— Diëgo, 17 jaar
Patrasche_quote.png
Ik weet nog hoe ik was als ik bij Patrasche toekwam. Ik kroop direct in mijn schulp als iemand iets rechtstreeks tegen mij zei. Nu, zoveel maanden later kan ik volwassenen met lastige honden coachen. Die kijken dan nogal dat ik dat kan. Die zeggen dat ze veel van mij kunnen leren. Ik denk dat dat waar is.
— Wesley, 16 jaar